Бізон американський

Легенди стверджують, що Земля пливе чи то на трьох китах, чи на трьох слонах, а ми не виключаємо, що, принаймні, один її материк – Америка – тримається на трьох бізонах. Адже цей представник її «корінного населення» є найбільшим копитним на усій планеті.

Бізон американський – (Bison bison) – відноситься до підродини бичачих сімейства полорогих.

Вага биків може досягати 1,2 тонни, висота в холці 1,9 м., довжина тіла 2,5-3 м.

Головна особливість бізона – дуже крутий і високий загривок, що формує в плечах своєрідний горб, а також низько опущена голова і дуже широкий лоб.

Передня частина тіла у американського бізона сильно обростає шерстю. Особливо довга вона на плечах, нижній частині шиї і підборідді, що нагадує своєрідну бороду. Забарвлення тварин варіюється від майже чорного до коричневого.

Незважаючи на величезну масу тіла, ці копитні здатні розвивати швидкість до 50 км/год, тобто біжать нарівні з конем. І плавають вони теж дуже добре.

Але бізон відомий не лише фізичною могутністю. Він дійсно став символом Північної Америки, оскільки  не у такі вже й давні часи його стадо нараховувало до 600 млн. голів! А ще – символом людської жадібності і немудрості. Адже з появою на континенті білих поселенців кількість цих гігантів суттєво зменшилась і вже 1889-го року їхня чисельність становила всього 835 голів!

Повне знищення виду зупинило лише створення національного парку Йеллостоун, на землях котрого заборонялось комерційне полювання.

Зникнення бізонів призвело до вимирання багатьох племен індіанців, зникнення їхньої культури і традицій! А сам вид було внесено до Червоної книги, як такий, що перебуває під загрозою вимирання.

Щоб уявити масштаби втрат, досить сказати, що острів Манхеттен у Нью-Йорку виник на місці мілини, утвореної тушами бізонів, що потонули при перетині Гудзона.

Нині ареал мешкання бізонів з Півночі охоплює південні провінції Канади, а на Півдні доходить до центральних штатів США.

Місця проживання тварин штучно обмежені межами національних парків.

Американський бізон – полігамні тварини. Домінантні самці збирають невеликі гареми. Гон відбувається в липні – вересні. Вагітність триває близько 9 місяців. Самка зазвичай народжує одне теля, а двійні є вкрай рідкісними.

У дикій природі вік бізонів становить 20-25 років.

Харчуються бізони, в основному, травою, поїдаючи її до 25 кг. в день. Також їдять мох, лишайники, гілки дерев. Можуть знаходити корм у снігових переметах до 1 м. завглибшки.

Густе хутро добре захищає бізона навіть у 30-градусні морози.

Американські бізони жили групами до 20 тис. голів. Кожне стадо перебувало під проводом кількох старих самців, які дуже пильно охороняли його, хоча у природі ворогів вони, майже, не мали. До того ж, у роздратуванні цей звір сам створює небезпеку для будь-якого ворога, та ще й володіє добрим нюхом і слухом. Його «пізнавальний» сигнал – мускусний запах, котрий відчувається на великій відстані.

Сліди бізона залишились і в культурі нової Америки. Його зображали на грошових знаках, поштових марках США, Європи, Азії, Африки, Океанії, ООН, на прапорах штатів Вайомінг і Канзас, на гербі і прапорі провінції Манітоба в Канаді.

На Вінниччині американські бізони живуть лише на території Подільського зоопарку. Для їхнього харчування працівники лісогосподарств заготовляють зелені корми, кормові буряки та інші плоди селянської праці. Ясна річ, на це витрачається чимало коштів, але ми раді надати можливість усім відвідувачам парку побачити таку рідкісну тварину.

ДОВІДКА
У Подільському зоопарку мешкає понад 220 тварин.

Понад 110 ссавців 38 видів:

парнокопитних 19 видів, 63 екземпляри;

копитних 4 види, 7 екземплярів;

мозоленогих 3 види, 6 ексземплярів;

хижаків 6 видів, 17 екземплярів;

гризунів 3 види, 12 екземплярів;

приматів 3 види, 6 екземплярів.

Понад 100 птахів 25 видів. З них 7 екземплярів хижаків 5 видів.

P.S. Кількість голів тварин є величиною не постійною і подається округлено.