Чорний лебідь – перлина Австралії

Чорний лебідь – (Cygnus atratus) – птах з роду лебедів (Cygnus) сімейства качиних (Anatidae). Він зустрічається на Тасманії і на всій території Австралії.

Першим з європейців чорних лебедів Австралії згадує 1697 року мандрівник Віллем де Вламінк, який назвав річку, де вони були помічені, рікою лебедів, або Суон.

В середині  XIX століття лебедів було завезено до Нової Зеландії, де вони успішно прижилися.

Чорні лебеді харчуються переважно водоростями і дрібними водоростями, не гребують також зерном, наприклад пшеницею чи кукурудзою. Іноді вони общипують листя зі звисаючих до води гілок верб або ж інших прибережних рослин.

Забарвлення пір’я і лап – чорне, а білими залишаються лише окремі пір’їни, заховані десь у глибині. По краях крил пір’я кучеряве. Дзьоб яскраво-червоний, прикрашений білим кільцем. Колір очей може варіювати від світло-коричневого – до помаранчевого.

 На відміну від багатьох водних птахів та інших видів лебедів, чорний лебідь не є перелітним птахом. Проте, він дуже мобільний і навіть відносно невеликі перешкоди, такі як тривалий шум, можуть змусити його змінити місце перебування. Нове місце, однак, розташовується зазвичай не далі, ніж за 100 км. від попереднього.

 Чорні лебеді в більшості випадків проводять все життя приблизно в тому ж регіоні, де народилися і виросли, реагуючи на зміни рівня води. У посушливі роки безліч лебедів збирається на узбережжях Австралії в охоронюваних лагунах і бухтах.

Ці птахи не здійснюють далеких кочівель. Вони взагалі рідко літають, з великими труднощами піднімаючись із землі, та й з води можуть злетіти не відразу. Але своєрідна краса чорного лебедя особливо помітна, коли він ширяє над землею і його білі махові пера різко виділяються на загальному тлі синяво-чорного оперення.

За розміром птахи трохи менші, ніж, наприклад, лебідь-шипун. Дорослі особини можуть досягати зросту 140 см. і важити 4-8 кг. А ось їхня шия найдовша серед всіх лебедів. Це тому, що шийний розділ хребта чорних лебедів має аж  31 хребець. Це дає можливість птахам полювати під водою навіть в найглибших водоймах.

Шлюбний період у чорних лебедів сильно відрізняється за часом і залежить від місця проживання і циклів рівня води. Зазвичай він припадає на осінь або зиму. Як би не було дивно, але найчастіше чорний лебідь користується одним і тим же гніздом, в разі потреби ремонтуючи його. Повна кладка зазвичай складається з чотирьох-восьми яєць зеленувато-білого відтінку. Насиджувати яйця лебеді починають тільки після відкладання останнього. Завдяки цьому пташенята з’являються одночасно.

Насиджування проводиться обома батьками. Після того, як лебедята з’явилися на світ, в гнізді вони знаходяться не більше тридцяти шести годин, але і потім, протягом дев’яти місяців, повністю залежать від батьків.

Іноді, під час кочівлі птиць можна побачити, як лебедята пересуваються на спині своїх батьків. Але через 5 місяців після народження вони неодмінно навчаться літати.

Протягом одного сезону у чорних лебедів може бути і дві повноцінні кладки. У цьому випадку перший виводок (скільки б не минуло часу насиджування) батьки без жалю кидають і починають насиджувати нову кладку.

Статева зрілість лебедів приходить у віці від 2,5 – до 3 років.

Чорні лебеді зазвичай живуть парами до смерті одного з партнерів. Розлучення у них вкрай рідкісні. Помічено, що бувають  одностатеві пари лебедів. Ці пари крадуть яйця з гнізд або створюють тріо з самкою. Та після кладки яєць проганяють її.

Дуже цікаво спостерігати за процесом залицяння лебедів у шлюбний період.

 Спочатку самка або самець робить граційні рухи шиєю і, кружляючи по воді, демонструє красу свого оперення. Це триває до того моменту, поки партнер не зверне на неї увагу і не вступить в гру. Тепер уже обидва лебедя кружляють по воді і витягають, а після занурюють шиї один перед одним. Потім партнери сплітаються шиями і починають одночасне занурення. Подібний танець триває досить довго – від п’ятнадцяти хвилин – до півгодини.

До того ж, у чорного лебедя є справжній голос. Ним птиці вітають один одного, супроводжуючи це кивками голови. Іноді вони випливають на середину водойми, кладуть голову на воду і голосно сурмлять.

Як вважають фахівці, в даний час чорним лебедям нічого не загрожує. Чисельність світової популяції становить від ста тисяч – до мільйона птахів. Одного з них зображено на прапорі і гербі штату Західна Австралія. Образ цього птаха також можна зустріти на марках і гербах чотирьох міст континенту.

Чорні лебеді Подільського зоопарку
Чорні лебеді Подільського зоопарку
Чорні лебеді Подільського зоопарку
Чорні лебеді Подільського зоопарку
Басейн для водоплаваючих Подільського зоопарку
Лебеді в басейні Подільського зоопарку

11

У Подільському зоопарку мешкає понад 220 тварин.

Понад 110 ссавців 38 видів:

парнокопитних 19 видів, 63 екземпляри;

копитних 4 види, 7 екземплярів;

мозоленогих 3 види, 6 ексземплярів;

хижаків 6 видів, 17 екземплярів;

гризунів 3 види, 12 екземплярів;

приматів 3 види, 6 екземплярів.

Понад 100 птахів 25 видів. З них 7 екземплярів хижаків 5 видів.

P.S. Кількість голів тварин є величиною не постійною і подається округлено.