Даурський журавель-танцівник

Даурський журавель – великий птах із сімейства журавлиних – (Grus vipio) – відрізняється від інших споріднених видів рожевим відтінком ніг, характерними білими смугами уздовж шиї і … тягою до хореографії.

З давніх часів люди різних культур милувалися і навіть наслідували танець журавлів, який протягом довгого часу вважали шлюбним. Але у двадцятому столітті з’явились аргументи до версії, що танцювати може не лише пара птахів, але і одинокий журавель, який просто бажає погратись.

Журавлі всіх видів танцюють в будь-який час року і в будь-якому віці. На думку зоологів, якщо тварина здорова, спокійна і при цьому виконує рухи, які не потрібні їй для виживання або налагодження відносин з родичами, то вона просто грається.

Раніше вчені фіксували схильність до ігор в основному у ссавців і птахів. Однак останнім часом дослідники все частіше помічають, що гратися люблять багато істот.

Даурські журавлі присвячують хореографії увесь свій вільний час. У період зимівлі танцюють і дорослі, і зовсім молоді птахи. Та роблять вони це зовсім не заради слави, оскільки не допускають близько до себе нікого стороннього.

Гніздять журавлі у північно-східних регіонах Монголії і Китаю. Частина – у Забайкаллі на території РФ, яка раніше називалася Даурією. Звідси походить і назва виду.

Загальна його чисельність не перевищує 5300 особин.

Більша західна популяція чисельністю близько 3 тисяч птахів зимує в Китаї біля берегів річок Хуанхе і Янцзи. 2 тисячі мігрують на Корейський півострів і приблизно 300 птахів відлітають на японський острів Ідзумі. Селяться вони переважно на заболочених низинах і долинах річок.

 У раціон даурського журавля входить їжа рослинного і тваринного походження. Журавлі харчуються в основному водоростями, корінням і злаковими культурами на оброблюваних землях. Вони також охоче поїдають невеликих гризунів, амфібій, дрібну рибку, комах і ракоподібних. Пташенят батьки годують черв’яками, равликами, жабами і мишами.

Даурський журавель утворює моногамну подружню пару, зберігаючи вірність один одному багато років. До місць гніздування вони повертаються ранньою весною на початку квітня.

Гніздо даурців являє собою круглу добре утрамбовану платформу з сухої трави і моху, розташовану біля самої води і оточену густою рослинністю. Воно може бути використано кілька років поспіль, постійно збільшуючись в обсягах. Іноді пара будує два-три запасних гнізда, якими найчастіше ніколи не користується.

Самка відкладає два великих світло-коричневих з червоними цятками яйця розміром 9 на 5 см. Інкубація триває близько місяця. Висиджування кладки і вигодовуванням пташенят займаються обоє батьків. Часто більше їжі отримує сильніший первісток, а другий малюк гине від голоду. Пташенята стають на крило у віці 70-75 днів, а  статевозрілими у 3-4 роки.

Висота дорослих птахів досягає 130-140 см. при розмаху крил понад 2 метри. Оперення сіро-біле. Голова і шия у молодих птахів руді, а хвіст і махові пера темні.

Тривалість життя в природних умовах не перевищує 30 років. У неволі багато птахів доживають до 50 років.

Даурський журавель знаходиться під загрозою вимирання і включений в до Міжнародної Червоної Книги і Червоної Книги Росії, а також знаходиться під забороною міжнародної торгівлі. Основним фактором ризику для цього виду є осушення придатних для гніздування заболочених територій в результаті господарської діяльності людини, освоєння земель під сільськогосподарські потреби, меліорація, будівництво дамб, лісові пожежі і занепокоєння, викликане присутністю людини.

Сильно вплинули на журавлів військові дії, які проходили в регіоні їх проживання в роки Другої світової і Корейської війн. Парадоксально, але в даний час головною заповідною територією журавлів стала демілітаризована зона між КРДР і Південною Кореєю. На цій смузі шириною в 4 км., що протягнулась уздовж 38-ї паралелі на 248 км. і охороняється по обидва боки, птиці спокійно проводять всю зиму.

Даурський журавель Подільського зоопарку
Даурський журавель Подільського зоопарку
Даурський журавель Подільського зоопарку
Даурський журавель Подільського зоопарку

ДОВІДКА
У Подільському зоопарку мешкає понад 220 тварин.

Понад 110 ссавців 38 видів:

парнокопитних 19 видів, 63 екземпляри;

копитних 4 види, 7 екземплярів;

мозоленогих 3 види, 6 ексземплярів;

хижаків 6 видів, 17 екземплярів;

гризунів 3 види, 12 екземплярів;

приматів 3 види, 6 екземплярів.

Понад 100 птахів 25 видів. З них 7 екземплярів хижаків 5 видів.

P.S. Кількість голів тварин є величиною не постійною і подається округлено.