Сова Подільського зоопарку

Філін – це і сова, і пугач? У-гу!

Філін – (Bubo) – або пугач – хижий птах із сімейства совиних, один з найбільш великих представників загону совоподібних. Він мешкає на значній території Євразії від західних кордонів – до Сахаліну, південних Курильських островів і узбережжя Охотського моря.

У Західній Європі область поширення пугача різко скоротилася в XIX-XX століттях: він повністю зник у країнах Бенілюкс і Данії, а також на більшій частині Франції і Німеччини. У Північній Африці пугач зустрічається на південь приблизно до 15-ї паралелі. Тож, як бачимо, філін здатен виживати у різноманітних ландшафтах – від північної тайги – до околиць пустель.

Але найбільш сприятливі умови проживання складаються для нього на порослих лісом скелястих схилах, серед розсипів каменів, в сильно пересіченій місцевості з великою кількістю пагорбів і ярів. Птах також непогано пристосовується до мохових боліт, долин річок, рідколісся, вирубок, і лісових нетрів.

Іншим визначальним фактором для вибору місця проживання є достаток дичини розміром з зайця чи великої качки.

Птах веде осілий спосіб життя і навіть не цурається сусідства людини: живе на фермах, у паркових зонах міст.

Найбільш характерні риси пугача включають масивну бочкоподібну статуру, пухке оперення з переважанням рудих і вохристих відтінків, яскраво-помаранчеві очі і пучки подовжених пір’їн над ними.

Пугач полює не лише в межах гніздової ділянки, але і в її околицях, на безліссі і оброблюваних полях.

Спосіб добування корму схожий на спосіб усіх інших птахів роду Bubo. Це переважно нічний мисливець, хоча в зимовий або похмурий день може вилетіти на пошуки їжі і в світлий час.

Під час полювання птах чергує нетривалий політ над поверхнею землі і такий же нетривалий відпочинок на узвишші, з якого виглядає здобич. Помітивши потенційну жертву, хижак кидається на неї каменем і хапає кігтями. А може атакувати і в повітрі.

Мисливці стверджують, що таким чином він здатен перехопити і підстрелену дичину.

За рибою пугач пірнає, повністю або частково занурюючись у воду.

Птах охоче переключається з одного корму на інший, орієнтуючись на масовість того чи іншого біологічного виду. Ця особливість зменшує його залежність від коливання чисельності якоїсь однієї тварини.

При утриманні в неволі дорослий пугач з’їдає в день 200-300 г. м’яса влітку і 300-400 г. – взимку.

За даними спостерігачів, довжина тулуба птаха становить 60-75 см., розмах крил – 160-190 см., маса самців 2,1-2,7 кг., а самок – 3,0-3,2 кг.

Філін володіє потужним голосом і складним

«репертуаром» звуків. Найчастіше присутність птиці поблизу видає

її низьке двоскладове «у-гу», яке в тиху погоду можна почути на відстані до 2-4 км. У більшості випадків цей сигнал асоціюється з призовними криками самця, хоча самки також здатні видавати аналогічні звуки, але більш низькі.

Сигнал занепокоєння пугача – швидкий енергійний регіт, що складається з чотирьох-п’яти складів. Серед видаваних звуків також розрізняють «плач», гудіння і тужливі крики.

Сова вухаста. Подільський зоопарк
Сова вухаста. Подільський зоопарк

У шлюбний ритуал пугача, окрім голосового контакту, входить і візуальний. При цьому самець найчастіше тримає тіло випрямленим горизонтально з піднесеним хвостом і злегка розпущеними крилами, а самка кланяється в такт. Елементи залицяння можуть також включати в себе обопільні поклони, дотик дзьобами, церемоніальне годування. Шлюбна активність закінчується разом з кладкою яєць.

До гніздування філін приступає один раз в рік взимку або ранньою весною, коли земля ще покрита сніговим покривом. Сама ж гніздова споруда у пугачів відсутня. Яйця він відкладає в невелику ямку в грунті. Як укриття часто використовує низькі гілки ялини, нагромадження з каменів і повалених стовбурів, ущелини і вимоїни. Охоче займає уступи на крутих схилах гір і річкових долин.

Повна кладка містить від 2 – до 6, а найчастіше 4 яйця білого кольору з шорсткою шкаралупою, округлої форми, розміром 53-66, або 45-54 мм. Період інкубації становить від 32 – до 35 днів. Насиджує кладку виключно самка, в той час як самець добуває і приносить корм.

Пташенята вилуплюються в тому ж порядку, що і були відкладені яйця, але нерівномірно: іноді два пташеняти з’являються на світ майже одночасно, а іноді з інтервалом в декілька днів. Внаслідок цього в одному гнізді можна виявити кілька пташенят, що сильно відрізняються один від одного розмірами і загальним розвитком.

У віці 4 днів у них відкриваються очі, а у віці близько 20 днів первісний майже монотонний пухової наряд змінюється більш строкатим вбранням з дрібних пуховидних пір’їн.

Терміни перебування пташенят в межах гнізда різняться: якщо на рівному ландшафті вони схильні до пішого вивчення території у віці 22-25 днів, то на скелястих уступах тримаються разом 5-7 тижнів, перш ніж з’являються передумови для польоту. У віці двох місяців молодняк може долати 100-метрову дистанцію, а ще через 20-30 днів стає самостійним.

Статеве дозрівання філіна настає у дво-трирічному віці. А сам пугачевий вік триває близько 20 років.

У міру його старіння, у птаха змінюється колір радуйдужної оболонки  очей. У молодого птаха вона світло-жовта, а з роками набуває інтенсивного темно-помаранчевого забарвлення.

Як і всі сови, пугач не має зоба і тому не може з’їсти велику здобич за один присід. В цьому випадку хижак ховає залишки трапези в околицях гнізда і повертається до неї пізніше. Наприклад, він здатний вполювати і підняти у повітря лисицю. А зрідка пугачі можуть нападати навіть на самок козулі і молодняк гірських козлів.

Сова вухаста. Подільський зоопарк
Сова вухаста. Подільський зоопарк
Сова вухаста. Подільський зоопарк
Сова вухаста. Подільський зоопарк

ДОВІДКА
У Подільському зоопарку мешкає понад 220 тварин.

Понад 110 ссавців 38 видів:

парнокопитних 19 видів, 63 екземпляри;

копитних 4 види, 7 екземплярів;

мозоленогих 3 види, 6 ексземплярів;

хижаків 6 видів, 17 екземплярів;

гризунів 3 види, 12 екземплярів;

приматів 3 види, 6 екземплярів.

Понад 100 птахів 25 видів. З них 7 екземплярів хижаків 5 видів.

P.S. Кількість голів тварин є величиною не постійною і подається округлено.