Лань Подільського зоопарку

Лань

Лань, або європейська лань (Dama dama) – середніх розмірів олень, що відноситься до підродини «справжніх оленів». Поширений в Європі і Передній Азії.

Спочатку його ареал, ймовірно, обмежувався лише Азією, але завдяки впливу людини, він розширився і в інші частини світу.

Для цього звіра характерні широкі роги, особливо у зрілих самців, а також плямисте забарвлення.

Лань здавна вважається символом граціозності, швидкості і витонченості. У давньогрецькій міфології Керинейська лань була чарівною і священною істотою, що належала богині полювання Артеміді.

Вага дорослої особини може досягати 100 кг. Висота в холці лежить в межах від 80 до 100 см.

Самки лані значно дрібніші за самців. Самці мають розвинені роги, які від овального перетину біля основи черепа ближче до країв поступово набувають плоскої форми.

Забарвлення тварини значно змінюється зі зміною пори року. У зимовий період вуха, шия і голова набувають темно-коричневого відтінку, а боки і спина стають темними, майже чорного кольору. Черево забарвлене в світло-сірий колір. Влітку ж забарвлення дещо відрізняється.

На відміну від інших видів оленів, окрас європейської лані сильно піддається мінливості. Серед особин часто зустрічаються меланісти (темне забарвлення) і альбіноси.

У нинішній час лань водиться на території європейських держав, у яких є вихід до Середземного моря, а також у Єгипті, західній Африці, Лівані, Малій Азії, Іраку, Сирії.

Лань також нерідко можна побачити в приватних загонах для дичини. Їх було завезено в Північну Америку, Австралію, Нову Зеландію, Чилі, Перу, Аргентину, Японію і на Мадагаскар, де сьогодні також живуть дикі популяції.

За деякими даними, в XIII – XVI століттях лань можна було зустріти на території Литви, Польщі та сучасної Біловезької Пущі. Однак в даний момент в цих районах тварина зникла майже повністю і більше не зустрічається.

У XIX столітті вона зникла з Північної Африки, десь у 1900 році її не стало на континентальній частині Греції, а в 1950-х – в Сардинії.

Лань воліє жити в лісах з численними галявинами і відкритими місцями, але вміє добре пристосовуватися до різних сфер проживання і зустрічається навіть на острові Нордерней в Північному морі. Величина груп ланей коливається в залежності від регіону і місцевості, але в окремих випадках може досягати 80 особин.

Ці тварини дуже добре вміють пересуватися по снігу і добувати їжу в зимовий період. Кочовий інстинкт у них дуже слабкий. Тому пересування їх протягом життя незначні у порівнянні з іншими видами оленів.

У ланей добре розвинений слух і нюх. Ці тварини наділені дивовижною спритністю і рухливістю. Вони з легкістю можуть перестрибувати перешкоди навіть двометрової висоти. Це допомагає їм тікати від хижаків.

Примітно, що в порівнянні з іншими видами оленів, лані не надто полохливі, особливо при утриманні в парках. Вони не надто бояться людини, без побоювання підходять до місць годівлі та навіть їдять з рук.

Лань – травоїдна жуйна тварина. Її раціон складається з листя дерев і трави. Види рослин, що вживаються в їжу, можуть відрізнятися в залежності від пори року. Також лані їдять кору дерев. Нестача мінералів спонукає ланей шукати багаті солями грунти, так звані солонці. Ці солонці бувають природні і штучні, спеціально створені людиною.

Період гону у ланей триває два з половиною місяці. Починається він у вересні, а закінчується до середини листопада.

З початком шлюбного періоду поведінка самців круто змінюється. Самці входять у стан збудження, видають трубний рев, заявляючи своє право на територію і самок.

Протягом 32 тижнів – з кінця травня і до початку липня – самка, відокремившись від своєї групи, виношує дитинча. Рідше їх буває двоє. Теля досягає статевої зрілості у 2-3 роки. Тривалість життя європейської лані в середньому становить 30 років.