Носуха у Подільському зоопарку

Носуха

Носухи, або коати (Nasua) – рід невеликих ссавців сімейства єнотових, поширених на обох американських континентах. Їх іспанська, французька і англійська назва «коати» походить від однієї з місцевих індіанських мов.

Носухи названі так за невеликий рухливий хоботок, утворений передньою частиною верхньої губи і подовженим носом.

Довжина тіла цих звірів – 41-67 см, хвоста – 32-69 см. Маса – близько 11 кг. Тулуб подовжений, передні кінцівки коротші задніх.

Шерсть у носухи коротка і м’яка або висока і тоді дещо грубша. Забарвлення спини рудувато-буре, рудувато-буро-сіре або чорне, черево – чорнувате або темно-буре. На морді бувають чорні плями.

На відміну від інших єнотових, що ведуть нічний спосіб життя, носухи активні цілодобово. Зазвичай вони тримаються групами від 5-6 – до 40 особин.

Живуть посухи, в основному, в тропічних лісах. Проте, зустрічаються і на краю пустелі.

Південноамериканська носуха (Nasua nasua) зустрічається в тропічних регіонах Південної Америки, від Колумбії і Венесуели – до Уругваю, Еквадору та північної частини Аргентини. На східних і західних схилах Анд вони зустрічаються аж до 2500 метрів над рівнем моря. В межах ареалу вони заселяють різноманітні місця: від чагарникових заростей – до первинних вічнозелених дощових лісів. Їх можна зустріти в низинних лісах, річкових лісистих місцевостях, густих чагарниках і в скелястій місцевості.

Вони всеїдні, але віддають перевагу м’ясній їжі.

Молоді самки досягають сексуальної або репродуктивної зрілості в середньому за 2 роки, а самці починають брати участь у розмноженні приблизно з трирічного віку.

Самки і дитинчата живуть в групах, а самці тримаються поодинці. У шлюбний сезон самці відвідують групи самок і за допомогою чистки вовни та інших жестів намагаються завоювати симпатії самок для спарювання, після чого знову йдуть. Після вагітності тривалістю близько 77 днів самка народжує від двох до шести дитинчат.

Для південноамериканської носухи характерна широка мінливість забарвлення не тільки в межах ареалу, але навіть у малюків з одного посліду. Зазвичай колір тіла змінюється від помаранчевого, або червоного – до темно-коричневого.

Ще один вид носух – гірська носуха (Nasuella olivacea) – зустрічається лише в долинах Анд північного заходу Південної Америки, відноситься до окремого роду гірських носух (Nasuella).

Американські носухи зазвичай активні протягом дня, більшу частину якого проводять на землі в пошуках здобичі, тоді як вночі вони сплять на деревах, які також служать для облаштування лігва і народження потомства. Коли їм загрожує небезпека на землі, вони ховаються від неї на дерева, коли ворог на дереві, вони легко перестрибують з гілки одного дерева на нижню гілку на такому ж або на іншому дереві.

Носухи хороші деревні альпіністи і хороші плавці. По землі вони ходять неквапливо, хоча на коротких відстанях можуть скакати галопом. Середня швидкість їх пересування становить приблизно 1 м. в секунду.

У природі тривалість їхнього життя становить 7-8 років, а максимальна тривалість життя в неволі – 17 років і 8 місяців.

Європейські натуралісти, що вперше побачили носух, на підставі забарвлення шерсті і особливостей поведінки виділили мало не 30 видів цих тварин, проте сучасні систематики скоротили це число до 3.

Носухи легко приручаються людьми і можуть бути домашніми вихованцями. Багатьом видам зникнення не загрожує.

Носуха у Подільському зоопарку
Носуха у Подільському зоопарку
Носуха у Подільському зоопарку
Носуха у Подільському зоопарку
Носуха у Подільському зоопарку
Носуха у Подільському зоопарку