Олень благородний

Благородний, або рудий олень (Cervus elaphus) — найпоширеніший вид оленів у світі. Благородний олень з давніх-давен мешкав в лісостеповій зоні і вздовж всієї південної смуги лісів — європейських і сибірських, а також у вологих частинах Середньої Азії. Але все ж рідними місцями оленів служать світлі ліси, в основному широколистяні, лісисті острови, і навіть темнохвойні ліси.

Переслідування людьми, освоєння цілинних земель, вирубування лісу все це привело до того, що більш-менш суцільний ареал олені мають лише в Сибіру.

Олені їдять не менше, ніж 300 видів рослин, головним чином траву, листя і пагони, гриби, лишайники, тростину і «солянки» з болотної рослинності. Можуть їсти такі отруйні рослини, як беладона та аконіт. Можуть обходитись без прісної води, як на острові Бірючому в Азово-Сиваському заповіднику.

На рівнинах олені живуть осіло, тримаючись стадами по 10 і більше голів на порівняно невеликих ділянках у 300-400 га. літом і 200 га. зимою.

Змішане стадо оленів очолює стара самиця, біля якої збираються її діти різного віку. Звичайно розмір такого стада – 3-6 голів.

В неволі олені живуть 25-27 років, інколи навіть 30. В природних умовах, як правило, — 12-14 років. Самки живуть довше, ніж самці.

Восени після періоду гону самець збирає гарем, до якого приєднуються телята. У ньому буває 2-3, іноді до 15 самок. В розквіті сил олень має низький і хриплий голос. По його тону і самиці, і суперники оленя визначають його силу.

Статевої зрілості і самці, і самки оленів досягають і півтора-дворічному віці.

Період вагітності самки оленя триває від 240 до 260 днів.

Народження потомства припадає на другу половину травня або першу половину червня. Як правило, народжується одне теля, рідко два, вагою 8-11 кг. Воно вкрите кількома рядами світлих плям, які восени після першого линяння щезають.

Наприкінці першого року життя в самців починають розвиватися роги – закостенілі «сірнички», або «шпильки» без відростків. Коли вони спадуть, наступні роги вже матимуть 3-4 відростки.

Роги оленів складаються з декількох видів тканин, захисних на поверхні, і більш тонких всередині, забезпечених кровоносними судинами, які живлять роги необхідними мікроелементами.

Роги споконвіку були предметом полювання і для мисливців, і для знахарів, і для сучасних медиків, через що благородний олень виявився на межі виживання.

Але людина завжди шанувала не лише практичну користь оленя для себе. Він вважався символом свят на честь богині полювання ще у Стародавньому Римі. А у фінського народу саамі існувала одиниця виміру відстаней «поронкусема». Вона дорівнювала приблизно 7,5 км. та позначала дистанцію, яку північний олень міг пройти, поки не захоче зробити перерву, щоб помочитися. Сьогодні це слово використовується для означення будь-якої неблизької відстані, котру важко виміряти заздалегідь.

У сучасному світі олені нерідко стають жертвами ДТП з участю автомобілів.

У тій же Фінляндії щороку на автошляхах гине до 4 тис. північних оленів. Щоб якось запобігти цьому, оленярі стали обприскувати роги тварин спреєм, який має світло-відбиваючі властивості.

А ще дивніші властивості, але вже самої тварини, виявила компанія Google.

На фотознімках пасовищ диких оленів помітно, що ці тварини зазвичай вишиковуються по лінії північ-південь. Тобто голови майже всього стада дивляться в один бік: на Південь, або на Північ.

Припускають, що таку поведінку можна пояснити орієнтацією тварин на лінії магнітного поля Землі.

Тож, тепер ви можете зрозуміти, чому напередодні Нового року олені безпомилково направляються до ваших домівок на Південь, тягнучи повні санчата подарунків від Діда Мороза.

Олень благородний
Олень благородний