Папуга-монах у Подільському зоопарку

Папуга-чернець, що підкорив півсвіту

Папуга-чернець, він же монах, він же калита, він же квакер – (Myiopsitta monachus) – птах родини папугових.

Усі ці імена птах отримав за своє сіре забарвлення голови і грудей в колір, що нагадує одяг давньої релігійної громади квакерів.

Батьківщина папуг-монахів – Південна Америка. У відкритій природі вони мешкають у Парагваї, Бразилії, Уругваї, на півночі Аргентини, у США. В Європі вони з’явилися близько 130 років тому і сьогодні є звичайним явищем, наприклад, в парках Барселони, де їхні зграї такі ж численні, як і зграї голубів.

Народжені для життя в лісах і степах, ці птахи пристосувалися і до урбаністичних «джунглів». Може саме тому, що «ченці» є єдиним видом папуг, який не селиться в дуплах дерев, а будує гнізда. Причому вити гнізда ці птахи можуть практично де завгодно і з чого завгодно. А розміри гнізд вражають своїм розмахом. Вони округлої форми до 3 м. в діаметрі і до 2 кг. масою.

Будівництво такого гнізда розпочинає одна пара птахів, а інша використовує його як стіну або долівку свого майбутнього житла і так триває нескінченно. Вхідний отвір птиці розташовують зазвичай збоку або знизу. І таке будівництво може тривати аж до трьох місяців.

В період гніздування  самка відкладає 5-7 штук яєць, після чого 26 днів відбувається висиджування.

У гнізді пташенята проводять 45 днів і потім вирушають на знайомство зі світом.

Деякі пари гніздяться 2 рази на рік, а саме гніздо використовують по кілька років.

У природних умовах «ченці» харчуються зерном пшениці, проса, кукурудзи та інших злаків. Через це у багатьох країнах їх вважають справжніми шкідниками, оскільки птахи масово знищують врожаї, здійснюючи нальоти на поля зграями по 200-500 штук.

Зовні цей вид папуг не такий     яскравий, як інші. У забарвленні спинки хвоста і крил переважає зелений з трав’янистим відтінком колір. А щічки і лоб – сірі. Голову вінчає сіра «шапочка». Крила в розмаху дають 45 см., а довжина хвоста 12-14 см.

За розміром і вагою вони невеликі: вага – 90-150 гр., довжина – 30 см.

Фахівці кажуть, що відрізнити самку від самця майже неможливо. Вони однаково забарвлені і лише самка менша за самця.

Живуть ченці 15-30 років.

При домашньому утриманні папуги-ченці дуже чарівні, товариські, доброзичливі. У них добре розвинені звуконаслідувальні здатності. Вони здатні говорити, запам’ятовувати більше десяти слів, розрізняти усіх членів сім’ї, і їхні імена.

Папуга-монах у Подільському зоопарку
Папуга-монах у Подільському зоопарку
Гніздування папуг-монахів у Подільському зоопарку
Гніздування папуг-монахів у Подільському зоопарку
Будиночок папуг-монахів у Подільському зоопарку
Будиночок папуг-монахів у Подільському зоопарку