Полярний вовк

Полярний вовк (Canis lupus tundrarum) – це підвид сірого вовка, який мешкає в суворих арктичних районах Канади, на Алясці і на півночі Гренландії. Для цього регіону характерні сильні крижані вітри, снігові замети, тріскучі морози і вічна мерзлота. Здавалося б, вижити в таких умовах практично неможливо. Однак звір існує в арктичному регіоні вже не одну сотню тисяч років. Цей підвид повністю зберіг своє природне середовище проживання на відміну від сірих, червоних та інших вовків. Причина цього полягає в тому, що людина дуже рідко буває в суворих і холодних землях, які є рідною домівкою для полярного вовка.

Розміри у звіра великі. Довжина тіла досягає 180 см, висота в холці 70-100 см. Звичайна маса становить 70-90 кг. Самки на 15% дрібніші за самців. Хутро у вовка світле з рудими розпливами, вуха стоячі і невеликі, ноги довгі, хвіст пухнастий.

Живе вовк в середньому 17 років.

Він звик місяцями не бачити сонячного світла. Для нього полярна ніч – річ звичайна. Звір може не їсти тиждень, нишпорячи в пошуках їстівного сніжною рівниною. За раз легко з’їдає 10 кг. м’яса  разом з кістками. І ще б пак. У нього аж 42 зуба.

У пошуках їжі вовча зграя може обходити райони площею до 2000 км.

Полярні вовки – тварини соціальні. Вони живуть зграями по 7-10 особин. Найчастіше зграї складаються з батьків, їх дитинчат і особин з попередніх приплодів. Усіх їх очолює ватажок. І його самка в зграї має подібне положення.

Ієрархічні відносини всередині зграї здійснюються за допомогою складної мови, що складається з власних фізичних зусиль, гавкання і гарчання. Вовки, що займають в зграї високе положення, вимагають від підлеглих беззаперечної покори, а ті, в свою чергу, висловлюючи відданість, принижено притискаються до землі або лягають на спину. Серйозні, криваві зіткнення між вовками відбуваються рідко.

Вовки виттям сповіщають інші зграї про свою присутність. Таким чином вони мітять територію і намагаються уникати зустрічі, яка привела б до сутички. Вовки-одинаки – це, як правило, молоді тварини, які залишили свою зграю і вирушили на пошуки окремої ділянки. Коли такий вовк знаходить незайняту територію, він позначає її за допомогою сечових точок або випорожнень в певних добре помітних місцях, заявляючи на неї свої права.

Віку статевого дозрівання самці досягають у 3 роки, а самки – у 2.

У березні для полярного вовка настає період спарювання і після 61 63 дня самка народжує 4-5 дитинчат.

Вони народжуються сліпими із закритими вушними отворами і абсолютно безпорадними. А десь через місяць вже можуть їсти напівпереварене м’ясо, відригнуте самцем, який приносить вовчиці їжу. Якщо їжі достатньо, то молоді вовки з початку літа стають повноправними членами зграї і мігрують разом з дорослими особинами.

В осінній та зимовий період зграя мігрує в більш придатні для годування райони. Вона рухається на південь слідом за північними оленями. Ці тварини, а також вівцебики є основною великою дичиною, яку добувають полярні хижаки.

Їдять вони також полярних зайців і лемінгів.

Полярний вовк – дуже турботливий батько. Про малюків також дбають і інші члени зграї. Якщо мати йде на полювання, то молоді вовки стежать за дитинчатами. А коли корму замало, вовченят підгодовує вся зграя. Все це сприяє стабільній чисельності популяції. Протягом століть вона тримається на одному оптимальному для суворого регіону рівні ще й тому що втручання людини тут практично не відчувається.
ДОВІДКА

У Подільському зоопарку мешкає понад 220 тварин.

Понад 110 ссавців 38 видів:

парнокопитних 19 видів, 63 екземпляри;

копитних 4 види, 7 екземплярів;

мозоленогих 3 види, 6 ексземплярів;

хижаків 6 видів, 17 екземплярів;

гризунів 3 види, 12 екземплярів;

приматів 3 види, 6 екземплярів.

Понад 100 птахів 25 видів. З них 7 екземплярів хижаків 5 видів.

P.S. Кількість голів тварин є величиною не постійною і подається округлено.