Степовий орел Подільського зоопарку

Степовий орел

Степовий орел – (Aquila nipalensis) – птах родини яструбиних загону хижих.

Поширений в Євразії і Африці: в Ємені, від Ірану – на схід до індійського штату Ассам, в Забайкаллі і Алтаї. Зустрічається на сході Румунії і в степах України. Зокрема, до 1980-х років гніздився в заповіднику Асканія-Нова.

Вид віддає перевагу степам з пагорбами і невеликими скелями.

Степові орли з Європи та Центральної Азії зимують в Африці, а особини зі східних популяцій – в Індії.

Ще наприкінці XIX століття степовий орел був не просто звичайним, а навіть фоновим птахом багатьох степів. Та згодом майже повністю зник з території України і нині має статус рідкісного зникаючого виду.

Причини зміни чисельності – практично суцільне господарське освоєння місць гніздування і безпосереднє знищення гнізд та самих птахів людиною.

Степового орла включено до Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори.  Європейську гніздову популяцію орла оцінено у 5-20 тис. пар.

Степові орли мають у довжину 67-85 см., довжина крила – 51-65 см., розмах крил – 160-180 см. Вага становить 1,6-5 кг. Самці трохи поступаються в розмірі і вазі самкам. Забарвлення пір’я темно-коричневе, живіт і груди трохи світліші, хвіст і крила бурого кольору. Молоді птахи до 5 років рудувато-бурого кольору.

Харчуються степові орли, в основному, гризунами, полюють на птахів, іноді поїдають падаль.

Ширяючи в небі, і помітивши здобич, орел каменем падає вниз, виставивши вперед кігті, і хапає жертву.

Одного разу створивши пару, орли проживуть разом все життя.

Їхнє гніздо, як правило, знаходиться на деревах, на кам’янистих схилах, або на землі. Масивне складене з гілок воно сягає 0,7 – 1м. в діаметрі.

У квітні – травні самки відкладають яйця. Зазвичай їх буває два або три білого кольору з жовтувато-бурими цяточками. Самка висиджуватиме їх 39-45 днів допоки в червні не з’являться на світ біло-сірі пухнасті пташенята. Через 2 місяці у них з’явиться справжнє оперення і вони спробують стати на крило.

Тривалість життя  степових орлів за сприятливих умов становить 30 років.

Степовий орел Подільського зоопарку
Степовий орел Подільського зоопарку
Степовий орел Подільського зоопарку
Степовий орел Подільського зоопарку